perjantai 19. kesäkuuta 2015

Uljas Musta (sarjakuva)

 
Black Beauty, 2010
tarina: Anna Sewell, Alfred Sundel
kuvitus: Leonard B. Cole, Norman Nodel, Stephen Addeo
kansi: Leonard B. Cole
Classics Illustrated


Tämä sarjakuva oli äkillinen heräteostos. Classics Illustrated on siis sarjakuvasarja, joka kuvittaa tunnettuja kirjallisuuden klassikoita (silloisia) nykylapsia puhuttelevassa muodossa. Ensimmäisen kerran 169-osainen sarja julkaistiin vuosina 1941-1971 ja sitä on sen jälkeen uudelleenpainettu lukuisia kertoja. Tämä hankkimani brittipainos on esimerkiksi vuodelta 2010, mutta en onnistunut jäljittämään teoksen tarkkaa alkuperäistä jenkkijulkaisuvuotta. 
Parasta tässä sarjakuvassa on sen väreiltään rikas, uljas kansi, sekä erinomainen paperi- sekä painolaatu. Sivut ovat liukkaita ja paksuja, värit yksinkertaisia ja selkeitä, mutta riittävän vahvoja kontrastiltaan. Myös tarinan ensimmäinen sivu, kaunis yksityiskohtainen piirros hevosen päästä lupaa hyvää, onhan lukija laskeutumassa syvälle hevosen mielenmaisemaan.
Siihen se sitten jää: sovitus on muutoin auttamattoman mielikuvitukseton, riskitön, vaisu ja mitäänsanomaton. Jokainen paneeli on toisensa kaltainen: asettelussa tai paneelien koossa ei tehdä minkäänlaisia jännittäviä vaihteluja, ja tarina junnaa eteenpäin alati muuttumattomissa, samanlaisissa ja erittäin tylsäksi käyvissä kuvakulmissa. Varjostusviivoihin perustuvassa piirrostyylissä hevoset kuin ihmisetkään eivät juuri poikkea toisistaan, eikä kenellekään, edes Mustalle, anneta sen syvällisempää persoonaa saatika edes katsetta.
Tarina käy uskollisesti läpi kaikki oleelliset tapahtumat, mutta tekstiä on silti kohtuullisen vähän jouhevuuden aikaansaamiseksi, eli käsikirjoituksen puolesta tämä on varsin onnistunut. Muutoin aika on auttamatta ajanut tämän teoksen ohi, vaikka sitä hieman paranneltaisiinkin ja tehtäisiin houkuttelevaksi nykyaikaisin keinoin. Moni kakku päältä kaunis, nyt silkkoa myös sisältä. Toinen tähti tulee lopun kehotuksesta painua kirjastoon lukemaan alkuperäistä tekstiä. Erinomainen idea!


**/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti