keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Uljas Musta (jälleen sarjakuva)

Black Beauty, 2007
tarina: Anna Sewell, L. L. Owens
kuvitus: Jennifer Tanner
Graphic Revolve (Stone Arch Books)

Tämäkin oli edellisen tapaan herätysostos, sen verran rakastettu että sivutkin tahtovat jo rimpuilla irti sidonnastaan. Hirveästi en kustantajasta onnistunut selvittämään, muuta kuin että tämä(kin) sarjakuva on ensisijaisesti tehty helpottamaan nuoren lukijan ensiaskelia kirjallisuudenopinnoissa. Lopussa kerrotaan lyhyesti Anna Sewellistä sekä tämän käyttämästä erikoissanastosta (joka siis vanhakaltaisuudessaan voi hämmentää lasta), ja mukana on myös lyhyt artikkeli hevosten elinolosuhteista viktoriaaniseen aikaan sekä keskustelukysymyksiä ja aineaiheita.

Käsikirjoittaja L. L. Owensista mainitaan sen verran, että hän on uskomattoman tuottelias lastenkirjailija - kotisivujen mukaan julkaistujen teosten määrä on kiivennyt jo yli 85:een. Osa näistä tietysti on Uljaan Mustan kaltaisia sovituksia. Owens tekeekin kohtalaista työtä esimerkiksi sisällyttämällä juoneen Krimin sodassa taistelleen Captain -nimisen hevosen, joka toimii Mustan aisaparina Lontoossa. Niin sanotuista ikonisista juonikuvioista uupuvat Mustan kieltäytyminen rikkinäisellä sillalla sekä Mustan sairastuminen hoitovirheen seurauksena. Osa juonikäänteistä on esitetty jokseenkin pinnallisella tavalla, esimerkiksi kun hyvänä hevosmiehenä tunnettu Reuben muuten vain kieltäytyy 'eräänä outona päivänä' tarkistamasta Mustan irtoavaa kenkää. (Oikea syy tähän oli tietysti miehen humalatila.) Tämän ja monien muiden vastaavien kohtausten vuoksi tarina tuntuu aavistuksen tasapainottomalta - välillä olisin kaivannut asioiden laveampaa läpikäyntiä, sillä nyt ne esitetään liian deus ex machina -tyyppisesti, eli koska ne nyt vain sattuvat tapahtumaan. Toisaalta veikeä kuvitus pelastaa tunnelmasta paljon, ja juonenkäänteiden hölmistelyjen ja opetuksen turhan etsimisen sijaan onkin mukavampi katsella kuvia.
Kuvittaja Jennifer Tannerista pieni kirjanen osaa kertoa, että nuorempana tämä rakasti piirtää humoristisia koirasarjakuvia, jossa matkataan halki ajan ja avaruuden. Viimeksi valittelin kuvitusjäljen täydellistä persoonattomuutta, nyt voin jo iloisin mielin todeta, että ainakin tässä sovituksessa henkilöhahmoilla todella on oma maailmansa ja kasvutarinansa. Hyvänä esimerkkinä toimii Ginger, joka hitaasti valuu kipakasta ylpeydentunteestaan toivottomuuden tilaan, ja tämän kaiken saa jo selville hevosen olemusta seuraamalla, vaikka ei puhekuplien perään oikein ymmärtäisikään. Se on hieno asia etenkin sarjakuvalle, jonka kohdeyleisönä todella ovat lapset. Ihmiset puolestaan tuntuvat modernin ulkoasunsa ansiosta hieman animesarjoista karanneilta, mutta tämä pikemminkin ilahduttaa kuin häiritsee. On myös aina miellyttävämpi seurata oikeita, toisistaan poikkeavia henkilöhahmoja kuin ainoastaan puhuvia päitä, joista ei pysty erottamaan kuka sanoo ja mitä sanoo.
Aluksi olin hieman järkyttynyt Tannerin 'lapsekkaasta' tyylistä piirtää - kuvitus tuntui halvalta, joillain sivuilla paintilla piirretyltä pikselimössöltä, mutta tarinan edetessä huomasin tykästyväni Tannerin näkemykseen kovasti. Viivat toki ovat karkeita, painojälki voisi olla parempikin, ja kuvituskömmähdyksiä on jonkin verran, mutta ilmeikkyydellään ne keventävät kertomuksen dramaattisuutta. Tanner on panostanut henkilöihin, niin että lyhyen sarjakuvalehdenkin aikana näihin todella ehtii kiintymään - sitä kuvastaa jo alussa levittäytyvä henkilögalleria. Etenkin sarjakuvan ihastuttavat, kirkkaat ja tummahkot värikokokonaisuudet todella herättävät hevoset eloon menneellä aikakaudella, puhumattakaan kauniista yksityiskohdista ja sävyleikeistä, jotka pikalukemisella jäisivät huomaamatta.
Fonttivalinnat ovat hyviä, tekstiä on sopivasti, ja sarjakuvan paneelien asettelu on erinomainen, eivätkä hahmot esimerkiksi ole paneelien rajoittamia. Kuvitus on hienosti rytmitetty, ja muun muassa pysähtyy jokaisen dramaattisen hetken korvilla antamaan lukijalle aikaa järkyttyä. Tykkään erityisesti täysin pysähtyneestä kohdasta, jossa Mustan synkille ajatuksille annetaan oma, kokonainen musta ruutu (alla), sillä Ginger on juuri menehtynyt.
Kokonaisuutena pidin tästä lopulta yllättävänkin paljon ja tulen varmasti lukemaan Graphic Revolven sarjakuvia myöhemminkin.

***/5


BONUS: 
Täytän kahden kuukauden sisään 25 vuotta. Tämä alla näkyvä kolmas Uljas Musta -heräteostos oli näistä kolmesta terapeuttisin. (Ja silkkaa aikuisviihdettä!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti