perjantai 22. toukokuuta 2015

Erämaan kutsu (animaatio, 1990)

 

Juonellisesti Buckilla on tässä elokuvassa neljä varsinaista omistajaa: Tuomari Miller, jonka ilkeä palvelija myy Buckin eteenpäin kattaakseen pelivelkojaan, lähetit Francois ja Perrault, pohjoiseen tottumattomat Hal (viikset!), Charles ja Mercedes, sekä tietysti John Thornton. Pian jouduttuaan varastetuksi, 'punatakkinen mies' (tässä punahenkselinen), joka on tehty tietyissä frameissa liki kerrostalon kokoiseksi, iskostaa Buckille tylysti pohjoisen säännöt. Päästyään paikan päälle ja hämmästeltyään lunta, Francois'n ja Perrault'n seurassa se joutuu sietämään Spitzin tapaa ryöstää ruokaa, ja täydellisen moraalisena koirana Buck tietysti tylyttää tätä, sillä ruokaa pitää jakaa kaikille (ikään kuin se muka realistisesti ajattelisi näin). Buckin ensihetket vetokoirana ovat kömpelöä katsottavaa (varsinkin tämän kaatuminen), mutta siitä eteenpäin juoni rullaa taas mukavasti. Sol-leksin esimerkkiä noudattaen Buck kaivautuu lumeen, ja taistelee urheasti, kun villikoirat hyökkäävät leiriin. Viha Spitziä kohtaan, joka alkaa jo Curlyn kuolemasta, voimistuu kun Spitz hetken avannossa uituaan hyökkää yllättäen uupuneen Buckin kimppuun (kyllä, todellinen eskimokoira), ja kuolontaisto käydään lopulta, kun Spitz nappaa ruuatkin Buckin suusta.

 
Elokuva yllättää todella positiivisesti näyttämällä hetkittäin todella korkealaatuista animointia, joka poikkeaa muusta elokuvasta. Tästä esimerkkinä yllä oleva, tuomionpäivänpunainen nahistelu Buckin ja Spitzin välillä. Ilman näitä dramaattisia lisäyksiä vaikkapa juuri kuolontaistelu jäisi äärimmäisen vaisuksi. Spitzistä eroon päästyään Buck kohta vaihtaa omistajaansa lapselliseen retkeilijäkolmikkoon, joilta karvahattu-Thornton lopulta Buckin pelastaa. Lämmin suhde Thorntoniin ilmenee muun muassa pussailuna ja painileikkinä. Buck myös jatkaa ihmetekojaan, tällä kertaa Thorntonin hyväksi: se tuo leiriin kalaa, hyppää Hopeanuolimaisesti yli ison rotkon, kaataa huonolla metsästysonnella varustetun Thorntonin puolesta urospeuran, puree baarirettelöitsijän kättä, joka tappelee Thorntonin kanssa, ja vetää urheasti hurjan painavaa rekeä vedonlyönnin seurauksena. Thorntonin vaeltaessa yhä syvemmälle kairaan ystäviensä Peten ja Hansin kanssa, Buck puolestaan alkaa kokea ympäröivän metsikön kiinnostavan entistä enemmän, ja lähtee vaelluksilleen susien kanssa. Pian lähistöltä löytyykin susinaaras, joka tätä aivan erityisesti miellyttää, ja kaksikko saa pentuja. Buck palaa viimeisen kerran leiriin, kun intiaanit hyökkäävät Thorntonin ja tämän kumppanien kimppuun sekä polttavat näiden mökin maan tasalle. Intiaanit on tehty ulkoasultaan erittäin stereotyyppisiksi. Yllättäen tässä versiossa Thornton on vielä elossa, joskin kuolonkoreissaan, kun Buck on kostanut intiaaneille. Kohtaus, jossa Thornton kiittää Buckia tämän palveluksista, on erinomaisen hieno: Buck on vain musta varjo, ja välillä kamera siirtyy kuvaamaan kunnioittavasti ulkovia susia. Viimeinen side katkeaa.

Animaatiossa näytetään paljon paitsi taivasta, etenkin kuuta. Tämä on paljon käytetty kuvituselementti, mutta todella tehokas valinta heijastelemaan paitsi avaruutta ja vapautta, mutta myös yksinäisyyttä sekä toivottomuutta (apu on niin kaukana). Vaikka elokuva ei ole varsinaisesti pelottava, se kuitenkin säilyttää tarinan vakavuuden. Mikäli ajoittain ontuvan animoinnin ei anna häiritä katselua, elokuvan kuvakieli ja symboliikka on muuten hyvin vahvaa. Ihan täydellisesti tässä ei välity Jack Londonin viesti primitiivisen ja sivistyneen välillä, vaan ennemminkin elokuva on tarina sopeutumisesta, ja kuinka Buckin kaltainen koira onnistuu vakiinnuttamaan paikkansa villissä luonnossa. Tässä versiossa Buck on kuitenkin ennen kaikkea ihmekoira - toisaalta, emmeköhän me kaikki jo tiedä, miten rohkeisiin suorituksiin koirat uskollisuudessaan pystyvät yltämään.

Suosittelen tätä elokuvaa lämpimästi kaikille koiraelokuvien ystäville. 

***/5

1 kommentti:

  1. minä luulin että Curly on tyttö oikeastikin. nimen takia ja siinä Animessa se näyttää tytöltä.

    VastaaPoista